Care e diferența dintre distribuția și furnizarea energiei electrice?

Sistemul energetic național are o complexitate mare și poate fi dificil de înțeles pentru cei care nu sunt din domeniu. Câtă energie vor consuma românii mâine, de unde vine această energie, la ce costuri, cum ne asigurăm că nu se produce prea mult sau prea puțin și nu apar dezechilibre în rețea, în condițiile în care energia nu e o marfă care poate fi stocată eficient în cantități semnificative, cel puțin deocamdată?

 

🛈 Introdu în câmpul de mai sus codul POD, ca să afli care este furnizorul tău de energie electrică.


Pe traseul de la producător la consumator există mai multe segmente specializate – producția energiei (centrale electrice de diverse tipuri), transportul energiei prin linii de înaltă tensiune (Transelectrica, operatorul național de transport), distribuția energiei prin linii de înaltă (de tensiune mai mică decât ale transportatorului), medie și joasă tensiune (companiile Rețele Electrice și ceilalți operatori de distribuție din țară, fiecare ocupându-se de rețeaua electrică din anumite județe) și furnizarea energiei (pentru care există piața reglementată și piața liberă, cu diferite oferte de furnizare). Mai există și activitatea de trading, prin care se cumpără și se vinde energie pe diferite piețe specializate. Plus multe alte activități economice bazate pe energie.

Activitatea de distribuție a energiei electrice e realizată prin rețeaua concesionată în anumite zone ale țării, drept pentru care este monopol natural. De aceea distribuitorului i se mai spune și operator de rețea. Noi operăm rețeaua electrică din trei zone ale țării – Banat (în județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin), Dobrogea (în județele Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița) și Muntenia (în București, Ilfov și Giurgiu). Dacă locuiești într-un alt județ, trebuie să te adresezi operatorului de distribuție de acolo. Ce trebuie să știi e că nu îți poți schimba distribuitorul de energie electrică. Rețeaua dintr-un județ, de joasă, medie și înaltă tensiune – compusă din stații de transformare, stâlpi, cabluri subterane și aeriene, contoare, sisteme de telecontrol etc. – e în grija unui singur distribuitor.

Spre deosebire de activitatea de distribuție, cea de furnizare nu e restrânsă la anumite zone ale țării și îți poți schimba furnizorul oricând, indiferent unde locuiești. Poți rămâne pe piața reglementată sau poți trece pe cea concurențială, decizia e la tine și poate ține cont de preț, modalități de plată, calitatea serviciilor etc.

Ce ține de rețeaua electrică intră în responsabilitatea noastră – extinderea rețelei prin racordarea noilor consumatori, mentenanță, investiții pentru modernizări, intervenții pentru rezolvarea defectelor din rețea în cazul întreruperilor de curent, montarea contoarelor inteligente, măsurarea consumului prin contoare, calitatea tehnică a energiei distribuite. Noi ne asigurăm că ai energie electrică acasă, cu întreruperi cât mai rare și mai scurte. Cu alte cuvinte, serviciile noastre sunt:

  • racordare la rețea, adică branșarea consumatorilor și a producătorilor la rețeaua de distribuție
  • distribuție de electricitate pentru consumatorii și producătorii racordați la rețea, în funcție de anumite caracteristici (de exemplu, putere și tensiune)
  • măsurare, care se referă la instalarea și mentenanța contoarelor, monitorizarea și raportarea de măsurări electrice

Dacă ai o întrerupere în alimentarea cu energie electrică, pe noi ne suni, la numerele de telefon pentru deranjamente.

În schimb, activitatea furnizorului este de a vinde energie către consumatori (în cazul prosumatorilor, vinde și cumpără) - se ocupă cu ofertele și abonamentele de energie, îți trimite facturile, îți poate vinde diverse produse și servicii conexe și îți oferă asistență în anumite situații. De exemplu, furnizorul funcționează ca un intermediar când e vorba de despăgubiri. Iar contractul de distribuție este în cele mai multe cazuri încheiat prin furnizor. Costurile pentru energia consumată, dar și costurile reglementate, sunt facturate către tine de furnizor. Poate ai observat pe factura de electricitate de la furnizor costurile reglementate legate de unul dintre serviciile noastre – distribuția energiei electrice.

Tu ești în relație și cu furnizorul, și cu distribuitorul, iar ultimii doi au și ei o relație contractuală.