Beneficiile

Ai fost anunțat că la locul tău de consum va fi instalat un contor inteligent și nu știi cum să reacționezi. Te asigurăm că e o veste bună! Contoarele inteligente reprezintă tehnologia viitorului și au fost utilizate cu succes în țările cu o adopție mai rapidă a tehnologiilor avansate pentru rețele electrice.

În situația în care contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, ai parte de multe beneficii, iată care sunt ele.

Consumul tău e citit automat și permite tarife diferențiate. Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, furnizorul tău va factura consumul real, nu unul estimat. Pentru că transmiterea datelor e continuă, ai o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare – poți opta pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea a 6 tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitate la perioada de facturare (nu neapărat lunar sau la trei luni). În viitorul apropiat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

Poți monitoriza și controla consumul tău de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afișate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru a-ți oferi o imagine clară a energiei consumate – intră în contul tău online. Îți poți ajusta comportamentul de consum ca să economisești energie!

Ești protejat de supratensiuni și ai șanse la o realimentare mai rapidă dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua de energie electrică, deoarece contorul poate oferi informații valoroase cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor (la medie și înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenții, întrucât unele pot fi făcute de la distanță.​

Măsori separat energia produsă. Funcția de măsurare bidirecțională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităților de generare distribuită, a producătorilor și a prosumatorilor. Fie că produci energie cu turbine eoliene sau panouri solare, contorul va măsura separat energia pe care o livrezi în rețea și pe cea pe care o absorbi din rețea. Vei ști când consumi energie din rețea și când consumi energia regenerabilă pe care o produci chiar tu. Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate care permit reducerea costurilor în corespondență cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare a energiei. 

Economisești timp la schimbarea furnizorului. Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanță.

Beneficiile pe care le ai dacă utilizezi un contor inteligent
Vezi videoclipul
Citește transcriptul

Care sunt beneficiile de a avea un contor inteligent?

Bună! Eu sunt Mihai și îți voi vorbi astăzi despre beneficiile pe care ți le aduce un contor inteligent.

Ai fost anunțat că ți se va instala un contor inteligent și nu știi cum să reacționezi.

Te asigur că e o veste bună!

Contoarele inteligente reprezintă tehnologia viitorului și au fost utilizate cu succes în țările cu o adopție mai rapidă a tehnologiilor avansate pentru rețele electrice.

Hai să aflăm care sunt beneficiile acestora:

1. Date precise și mai mult timp pentru tine. Citim contorul de la distanță, automat, cu acuratețe. Nu mai eșți nevoit să aștepți reprezentantul nostru să vină să citească indexul. Salvezi astfel timp și energie.

2. Poți monitoriza și controla consumul tău de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afiș̦ate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon.

 Pentru a-ți oferi o imagine clară a energiei consumate – intră în contul tău online. Poți să planifici cât consumi, astfel încât să economisești energie!

Cu ajutorul contorului inteligent, eșți protejat de supratensiuni.

Contorul inteligent trimite informații către noi, distribuitorul, pe baza cărora putem interveni și remedia mai repede eventuale avarii în rețeaua electrică.

3. Un alt beneficiu important este că ai tarife potrivite nevoilor tale. Contorul inteligent permite aplicarea tuturor tipurilor de tarife aprobate prin legislația în vigoare. Poți alege tariful în funcție de necesitățile tale.

Facturarea se face în urma citirii precise a contorului. Astfel, tu plătești pentru cât consumi.

4. Comunicări securizate ale datelor. Securitatea datelor transmise prin intermediul contorului inteligent este asigurată.

Datele sunt stocate exclusiv în sistemul informatic al distribuitorului și sunt transmise furnizorului de energie pentru a putea fi emisă factură în funcție de consum.

Așadar, contorul inteligent are funcții care te ajută să obții mai ușor anumite informații și să ai mai multă libertate de acțiune.

Pe curând!

Dacă vrei să afli informații despre cum funcționează contorul inteligent, intră aici.