„Uite barza”, prima aplicație din Europa pentru monitorizarea berzelor albe și a rețelelor electrice

Monitorizăm populația de berze albe din România, alături de partenerii noștri de la Societatea Ornitologică Română, și montăm suporturi speciale pentru protejarea cuiburilor împotriva electrocutării. Află mai multe despre ce fac colegii noștri pentru a proteja berzele albe și rețeaua electrică, dar și despre cum poți deveni voluntar în recensământul berzelor albe.

E-Distribuție plasează sustenabilitatea în centrul strategiei de afaceri și consideră că dezvoltarea durabilă a unei companii este strâns legată de bunăstarea comunităților unde aceasta operează. Astfel, compania își îmbunătățește serviciile, reduce întreruperile de rețea, implică angajații și diminuează riscurile de exploatare și întreținere a rețelei, concentrându-se în același timp pe protecția biodiversității și dezvoltarea socio-economică locală.

Știm că stâlpii de înaltă tensiune sunt folosiți de berzele albe pentru costrucția cuiburilor. Un cuib este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii și poate ajunge și la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăpostește și alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate. Astfel se produce un scurt circuit, iar cuibul ia foc.

Pentru că este în responsabilitatea noastră să protejăm această specie, în 2017 am încheiat un parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (SOR) și am început împreună un demers amplu de monitorizare a berzelor albe de pe teritoriul României, dar și de îmbunătățire a  rețelelor electrice.

Recensământul berzelor este un proiect de citizen science care se derulează la nivel național cu ajutorul tuturor celor care doresc să contribuie la protejarea acestei specii, fie că au sau nu pregătire în domeniu. Motivul este simplu: barza albă este o specie ocrotită prin lege, iar primul pas pentru a o proteja este de a culege cât mai multe informații despre aceasta. Recensământul este realizat de SOR cu ajutorul colegilor noștri electricieni, și nu numai, din cadrul E-distribuție Banat, Dobrogea și Muntenia.

Pentru a ne atinge obiectivul, am dezvoltat alături de SOR „Uite Barza!”, prima aplicație pentru smartphone la nivel european dedicată monitorizării acestei specii. Dar cum funcționează aplicația? Procedura este simplă: utilizatorii semnalează cuiburile de barză localizate pe stâlpii rețelelor electrice în poziții care prezintă riscuri, precum și orice incident din migrația berzelor - coliziune sau electrocutare,  SOR analizează și livrează toate datele spre companiile E-Distribuție, iar ulterior înălțăm cuiburile astfel încât păsările să nu fie în pericol de electrocutare.

Din 2010 şi până în prezent, companiile noastre de distribuţie au instalat pe stâlpii de electricitate peste 700 de suporturi pentru cuiburi, peste 4.000 de teci electroizolante, și au înlocuit și renovat peste 100 de cuiburi deteriorate, ca urmare a semnalărilor primite cu ajutorul aplicației în doar 2 ani de la lansarea ei oficială.

Conform recensământului de berze albe organizat în 2014 la nivel european, România are 5400 de cuiburi de barză, iar an de an au fost descoperite cuiburi noi cu ajutorul celor 9000 de utilizatori. În 2018, aplicația „Uite Barza!” a fost folosită la semnalarea primelor două cuiburi de barză albă din București.

În fiecare vară începe numărătoare a berzelor albe din România cu ajutorul aplicației, în perioada 25 iunie - 31 iulie, atunci când păsările sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili. Descarcă aplicația și alătură-te demersului nostru de protejare a berzelor albe!