Cum devii prosumator

Dacă îți propui să produci energie din surse regenerabile într-o centrală cu putere instalată mai mică de 400 kW și, în afară de consumul propriu, să livrezi surplusul de energie în rețeaua noastră de distribuție a energiei electrice, înseamnă că vei deveni prosumator.

 

Pentru a obține calitatea de prosumator, este foarte util să citești cele mai noi reglementări în domeniu, pentru că acolo sunt indicate modalitățile prin care poți vinde energie către furnizorul de energie electrică. În calitatea noastră de operator de distribuție, avem atribuții în ceea ce privește racordarea la rețea prin care certificăm calitatea ta de prosumator, măsurarea energiei consumate/injectate și transmiterea informațiilor către furnizor în vederea facturării regularizării financiare și raportării către ANRE a datelor privind prosumatorii racordați și cantitatea de energie măsurată.

Poți alege să instalezi astfel de echipamente pentru a reduce costurile cu electricitatea și a contribui la producția de energie verde în țara noastră. Cantitatea de energie pe care nu o consumi e livrată automat în rețeaua electrică. De ce să nu vinzi acest surplus?

Panourile fotovoltaice pot fi montate pe acoperișul construcției – ideal pe o suprafață fără obstacole care o umbresc (copaci, clădiri mai înalte, coșuri de fum etc). Ca să luăm un exemplu, un sistem de 3kWp are nevoie de o suprafață de acoperiș de aproximativ 20 mp. Acest sistem va genera o producție medie de 333 kWh/lună, dar producția lunară efectivă va varia în funcție de zona geografică și anotimp

Pas cu pas: ce trebuie să faci dacă vrei să îți instalezi panouri fotovoltaice sau alt echipament de producere

Pas cu pas: certificarea calității de prosumator – certificatul de racordare

Lista invertoarelor declarate conforme

Lista invertoarelor declarate conforme cu cerințele Ordinului ANRE nr. 208/14.12.2018 pentru aprobarea „Normei tehnice privind cerinţele tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru module generatoare, centrale formate din module generatoare și centrale formate din module generatoare offshore”.

Monitorizare prosumatori din SRE

Lista anexelor 5, 8.1, 9.1 și 9.2 transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), conform ordinului ANRE nr. 52/2021.